14 august 2010

Iertarea - prietenul sufletului

Suntem mulți într-o lume mică.. fiecare avem o infinitate de idei, de gânduri și păreri! Suntem obligați să ne integrăm în lumea asta care se mișcă prea repede..trebuie să socializăm...să ne acceptăm și să trăim unii cu ceilalți.

Evident...în condițiile astea și cea mai bine intenționată ființă de pe planetă greșeste. Și greșim pentru că suntem oameni..pentru că suntem diferiți...pentru că fiecare vede altfel lucrurile. Oricât am încerca să nu facem greșeli în fața celor cu care intrăm în contact nu putem. Pentru că „așa e omul” și nu putem schimba asta. Totuși...omul a fost suficient de deștept să inventeze Iertarea.

Îndrăznesc să spun că iertarea este una dintre cele mai mari provocări ale vieții. Iertarea nu este doar un cuvânt...este un întreg proces în care trebuie să te străduiești din greu, să te lupți cu tine însuți pentru a reuși să ierți ceva sau pe cineva. Oricât de conștient ai fi de răul pe care ți-l cauzezi singur atunci când aduni în suflet resentimente...este extrem de greu să uiți și să ierți.

Așa cum putem învăța orice....putem învața să și iertăm. Iertarea nu înseamna să lași trecutul în urmă...nu poți să să-ți ștergi din memorie o situație în care te-ai simțit rănit dar poți să o lași să treacă. Nu ne putem bucura de prezent dacă nu reușim să lăsăm trecutul să treacă.

Iertarea înseamnă curaj, eliberare, pace, înțelepciune etc. Atunci când iertăm ne vindecăm o rană a sufletului. Dezvoltând sentimente de ură și resentiment nu facem altceva decât să pierdem vremea și să ne facem rău nouă înșine. Ce rost are să îți umplii mintea de resentimente când nu mai poți schimba ceea ce a fost? Poate că cel care ți-a făcut rău se distrează în acest moment și a și uitat de tine. Nu are rost să te stresezi aiurea pentru ceva ce a trecut.

Acum probabil te întrebi cum poți să oprești resentimentele să apară în mintea ta? Păi e destul de simplu. În primă fază te ții ocupat/ă. La un moment dat...evident o să obosești. Ce e de făcut atunci? Păi ai o minte destul de încăpătoare în care ai îndesat probabil o gramadă de gânduri bune și amintiri superbe. Gândește-te la ele....gândește-te la tine...la viața ta! Poate ai trecut prin multe situații grele și te mai așteaptă unele și mai grele. Ce rost are să nutrești gânduri rele pentru o persoană când în lume sunt atâția de genul asta care la un moment dat îți vor face rau?


Gandhi- Cei slabi nu vor putea niciodată să ierte. Iertarea este calitatea celor puternici.

Lewis B Smedes - Să ierți înseamnă să eliberezi un prizonier și să descoperi că prizonierul acela ești tu.

Benjamin Franklin - Rănirea unui dușman te coboară mai prejos decât el. Răzbunarea te face egalul lui. Iertarea te ridică deasupra lui.

7 comentarii:

  1. iertarea....cea mai dulce razbunare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, asa este, ai foarte mare dreptate. nu rezolvam nimic razbunandu-ne. sau.. ba da, rezolvam. Vom face ca respectiva persoana sa se incapatsaneze, si astfel, situatia se va agrava.

    Te astept pe blog-ul meu. http://buzzping.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  3. Te-am trecut la blogroll, sper sa faci si tu asta:D

    http://buzzping.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  4. încearcă să-ți urmezi propriile sfaturi. Încearcă să nu te bagi cu japca în viata oamenilor. Rămâi te rog în lumea ta mediocră plina de idei siropoase, de discursuri plate și de blogărași penibili. Întâi încearcă să te ierți tu pe tine și apoi mai vorbim.
    PS: "boyfriend-ul" tău superficial te înșeală.

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga anonim,
    Probabil aveai impresia ca nu o sa postez comentariul tau rautacios. Prin ceea ce ai scris aici imi dau seama ca de fapt esti o persoana complexata! Imi pare rau ca nu ai curajul sa iti sustii afirmatiile si te ascunzi in spatele unui Anonim!

    Cat despre "boyfriend-ul meu superficial"...daca m-as lua dupa toate zvonurile si barfele celor invidiosi ca tine m-as fi despartit demult de el!

    PS. E bine totusi ca te exteriorizezi si nu tii in tine gandurile astea atat de negre! Iti recomand totusi sa fii mai curajos data viitoate si sa imi spui toate astea in fata pentru ca nu ai pic de credibilitate ascunzandu-te.

    RăspundețiȘtergere
  6. Forgiveness as art29 august 2010 la 01:37

    Articol tipic de pitzi-pitzi cu probleme de adaptare la lumea reală în care fițele de dorobanți nu a ce căuta și în care tăticu și mămica nu îți dau bani de D&G și Guci.

    PS: Vezi ca ai ceva probleme cu gramatica limbii române!
    PS1: Nu înteleg de ce trebuia sa scrii 3 citate din care nu intelegi substratul ci doar forma. A, și forma corectă e Gandhi și nu Ghandi
    PS2: Îți recomand să citești volumul de 15 cărți „Forgive and Forget” (Iartă și uită) ca să întelegi ce înseamnă iertarea și cum se îmbină cu adoleșcența (în special sexualitatea adoleșcentină).

    RăspundețiȘtergere
  7. @ forgiveness as art

    PS. nu mai cauta paiul din ochiul altora..ai grija de barna din ochii tai!(ADOLESCENȚA NU SE SCRIE CU ”Ș”) .Si sa stii ca nici un om nu e perfect! toti facem greseli! Important e sa-i ascultam pe cei din jur si sa invatam ceva din greselile noastre!

    PS1: nu comenta ceva de care habar nu ai doar de dragul de a vorbi.

    PS2: Iti multumesc pentru recomandare! Poate voi citi cartile recomandate de tine daca voi avea timp! Insa vreau sa iti spun ca acesta nu este un blog educational ci unul motivational si consider ca trebuie doar sa traiesti si sa intrii in contact cu oamenii pentru a-ti face o parere despre iertare! In viata e bine sa stii cate putin din fiecare pentru ca nu ai cum sa le stii pe toate!

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere