21 iulie 2010

Stăpânirea de sine...



Prima dată când am văzut acest filmuleț am râs cu lacrimi, poate ca și majoritatea dintre voi! Ca să fiu sinceră, mă cam amuză de fiecare dată când îl revăd...știu foarte urât din partea mea...e o poveste tristă a unor oameni ghinioniști care pe mine mă amuză. Din această cauză am ales să vorbesc puțin despre stăpânirea de sine si controlarea emoțiilor.

Fiecare dintre noi este controlat de emoții în fiecare clipă, însă unii au puterea de le interioriza. Cum fac acest lucru? Probabil au mai multă stăpânire de sine...nu se stie cum au căpatat-o dar stiu sigur că prin exercițiu poți ajunge să preiei controlul asupra emoțiilor tale.

Cunoașterea propriilor emoții este condiția esențiala care îți permite să te controlezi în diferite situații.Evident mulți o să vă întrebați „Cum naiba să știu cum o s reacționez într-o situație dacă nu am nici cea mai vagă idee despre ce-mi rezervă ziua de mâine?” Așa este...din punctul acesta de vedere suntem neputincioși...dar nimic nu ne împiedică să ne imaginăm și să ne punem în diverse ipostaze. V-ați întrebat vreodată „Cum aș reacționa dacă aș fi promovat/ă sau dacă aș primi un telefon în care aș fi anunțat că am câștigat la loto? etc”. Dacă nu v-ați pus niciodată această întrebare poate ar fi cazul să o aveți în vedere pentru că de exemplu dacă mâine câștigi la loto s-ar putea să nu te poți bucura de bani pentru că ai făcut infarct sau mai știu eu ce.

Sfat: E bine să fim pregătiți în fața emoțiilor. Uite un exercițiu simplu pentru controlul emoțiilor: De dimineață, înainte să te ridici din pat, repetă-ți în minte câteva lucruri pozitive precum: Sunt convins/ă că ziua de astăzi va fi mai bună decât cea de ieri pentru că eu sunt din ce în ce mai puternic/ă, pot să trec peste orice neplăcere, pot să râd într-o lume de oameni triști și dețin controlul deplin al emoțiilor mele.

Citate despre autocontrol:

Victor Duta:
Emoțiile sunt dușmani perfizi pentru fiecare dintre noi. Ele te trădează și te fac vulnerabil.


Samule Smiles: Munca trezește ascultarea, stăpânirea de sine, atenția, siguranța și răbdarea.

2 comentarii:

  1. Ok!!
    Mai in gluma mai in serios...ma intreb ce faci daca ai, ca mine, Cataplexie ? :))
    ( Cataplexy is a sudden and transient episode of loss of muscle tone, often triggered by emotions. - gasesti mai multe despre boala aici:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cataplexy ).

    S-a cam dus pe apa sambetei toata treaba cu controlul...right? :))

    Dar uite eu, bolnav asa cum sunt, imi permit totusi sa te contrazic...
    Emotiile nu-s dusmani.
    Ele ne fac viata asta frumoasa.
    Ne fac sa simtim ca traim.
    Eu daca un amic imi spune un banc bun nu pot sa rad pentru ca boala asta nu ma lasa sa fac asta si crede-ma pe cuvant....dupa 2 ani de zile in care nu am mai ras nici macar o data as da orice sa ma aud razand ( desi inainte aveam impresia ca am genul ala de "ras stupid" ).
    In loc sa rad eu ajung intr-o stare similara cu lesinul ( doar ca mai aud ce e in jur si uneori sunt constient...uneori...).
    Cad, ma lovesc, ma julesc, ma sufoc, ajung in pozitii extrem de chinuitoare....
    Cu toate astea mi-am indemnat familia si prietenii sa renunte la " a ma menaja ".
    Cine stie un banc bun sa-l spuna.
    Vreau sa-l aud!!
    Daca ma uit la un film de groaza vreau sa fiu speriat...ingrozit...
    Cum sa ma controlez?! De ce s-o fac?!
    Daca maine primesc telefonul ala ca am castigat la loto vreau sa fiu surprins...

    Iti imaginezi cum ar arata un om care si-ar controla toate astea?! Imi amintesc de I,Robot :)) ( dar pana si Sony visa.... ) .

    Crede-ma... emotiile si sentimentele te fac cine esti...nimeni nu rade cum razi tu...nimeni nu plange ca tine si nimeni nu se infurie... Emotiile te fac unic si special.
    Bucura-te de fiecare dintre ele...sunt mult mai pretioase si mai importante decat crezi...

    P.S: mama ce comentariu lung.... ;))
    La buna citire deci... la buna citire!!

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand trebuie sa-ti spun ca imi pare rau pentru boala ta, insa te felicit pentru ca ai incetat sa-ti plangi de mila si sa-i opresti pe cei din jurul tau sa faca acelasi lucru! Pentru asta este o persoana curajoasa!

    In al doilea rand, sunt de acord cu tine...emotiile nu sunt dusmani...ele ne fac sa fim oameni..insa e bine sa stim s ni le controlam in anumite situatii

    uite de exemplu...eram odata intr-un fastfood cu prietenul meu..si un tip exact langa masa noastra s-a impiedicat si i-a zburat toata mancarea de pe tava pe care o avea in mana! Evident..eu am facut o criza de ras, apoi mi-a parut rau pentru ca m-am pus in situatia lui, iar mie cu siguranta nu mi-ar fi cazut bine daca cineva ar rade de mine!

    Repet inca o data...emotiile sunt bune...sunt geniale, insa trebuie sa stim cum sa le exprimam astfel incat sa nu ii punem intr-o postura proasta pe cei din jur.

    RăspundețiȘtergere