29 octombrie 2010

Importanța blogosferei și meritul de a fi blogger

Asterix și Obelix într-o cârciumă la un pahar de vorbă:

 ( Menționez că Asterix este un Eu fictiv, dar ideile despre blogosferă și ideea de a fi blogger sunt ale mele în totalitate)

- Băi Obelix, de astăzi m-am decis să mă exprim online.
- Ce mă ai intrat și tu în rândul lumii? Ți-ai băgat internet?
-Ei bine...da! Poți să râzi cât vrei dar eu pot să fac pariu cu tine că sunt mai cunoscut în online decât tine.
- Da, da sigur! Știi câți prieteni am eu pe Facebook? De Twitter nici nu mai vorbesc. Abia așteaptă prietenii mei să le mai spun ce am mai făcut.
- Da ma da...am văzut...tu toată ziua stai pe Mess, pe Twitter și pe Facebook! Altceva mai știi să faci?
- Da...mai navighez pe google din când în când, mai citesc un ziar online, alea alea.
- Da mă dar eu stau și pe Mess, sunt utilizator și de Facebook și Twitter și MySpace dar sunt în același timp si blogger. Sâc! Sunt mai tare decât tine!
- Cum adică ești blogger mă? Ce înseamnă asta? Că ești bleg?
- Ia uite frate cine râdea de mine!!!Parcă ai fi un copil de 5 ani care nu știe de unde vin copii! Hahaha. Un blogger este un jurnalist fără diplomă care are un site online pe care scrie ce vrea.
- Mare chestie! Pot să scriu și eu ce vreau pe mess!
- Da mă, dar nu e același lucru! Pe mess te poți adresa unei singure persoane!Însă pe blog îți poți exprima sentimentele către toți care îți accesează pagina, fie ei și oameni necunoscuți. Un blog este un fel de jurnal online pe care îl arăți tuturor! Acolo ai libertate totală..nu ești constrâns deloc! Poți să scrii despre orice îți trece prin minte.Poți să te revolți sau să fii de acord cu ceva. Poți să îți exprimi sentimentele fără să te tragă nimeni la răspundere!
- Mă...este într-adevăr poate mă fac și eu blogger!
- Da..poți să îți faci și tu blog însă deși pare foarte ușor trebuie să ai anumite competențe. Nu spun că trebuie să fii talentat pentru că așa cum spune Arghezi, pentru a face ceva ai nevoie de 10% talent și 90% muncă. Însă, trebuie să știi să scrii corect gramatical și să să vorbești coerent, de fapt să scrii coerent pentru a te putea înțelege cititorii. De asemenea,trebuie să ai idei bune pentru a fi plăcut și a face ca cititorii să devină fideli.
- Și ce mă crezi că eu nu sunt în stare de așa ceva?
- Habar n-am...dar parcă nu te văd pe tine blogger. În plus...tu ești genul care vrea să fie în top de la început! Și în blogosferă nu ajungi în top doar pentru că esti tu mare supererou!
- Blogosferă?
- Da...comunitatea blogurilor. Așa cum ți-am spus despre blog că este un jurnal public, blogosfera le reunește pe toate, formând un jurnalul tuturor bloggerilor
- Bine bine...mi-ai spus câte ceva despre fiecare dar nu mi-ai spus ce reprezintă acestea pentru tine. Ce înseamnă pentru tine să fii blogger?
- Păi așa cum ți-am mai zis, a fi blogger înseamnă pentru mine a fi liber. E ca și cum m-aș destainui unor prieteni care mă ascultă (mă citesc) și îmi dau sfaturi prin intermediul comentariilor. De asemenea, știu că prin articolele mele îi influențez pe ceilalți și ei la rândul lor mă influențează pe mine. Asta înseamnă învățare continuă.
- Ok...dar ca să înveți ceva poți să dai un search pe Google?
-Da, dar una este să vezi niște lucruri prezentate în mod obiectiv, și alta este să citești un blog în care cel care scrie se implică afectiv. Un blog este mult mai primitor decât un site de știri de exemplu. Dar astea nu sunt singurele lucruri care m-au determinat să devin blogger. Un blog îți poate aduce un venit. Este ca un job pe care îl practici din plăcere, fără să fii obligat de nimeni și totodată să primești bani de pe urma lui. E tare asta nu? De asemenea, o să vezi că, în câțiva ani oamenii or să se îndrepte în număr cât mai mare pe blogosferă și vor devora informațiile ei. Dacă ești bine-informat și ai și un stil de a scrie atrăgător, atunci poți ajunge în topul celor mai tari bloggeri. Eu muncesc mult să ajung acolo. Până acum, visul meu era să am un cufăr în care să adun toate gândurile, amintirile și visele. Acum că acest vis mi s-a îndeplinit, văd cum evoluez zi de zi și parcă sunt din ce în ce mai mândru de mine. Până să am blogul habar n-aveam de această latură a mea...dar uite...am căpătat încredere în mine și știu că într-o zi voi ajunge să fiu un model pentru noii bloggeri.
- Măi Asterix...habar n-aveam despre latura asta a ta profundă. Când mi-ai zis că ești blogger m-am gândit că este ceva la modă și cum te știu eu pe tine că vrei să fii mereu în trend m-am gândit că este doar un moft. Dar văd că acest simplu blog te-a schimbat..și te-a schimbat în bine!Dar blogosfera ce reprezintă pentru tine? că asta nu te-am întrebat.
- Păi...ai citit Moromeții?
- Da normal! Cine nu a citit?!
- Știi cum se strângeau toți țăranii în Poiana lui Iocan și discutau câte-n lună și în stele? Ei bine...blogosfera este un fel de Poiana lui Iocan :)). Este o sursă nelimitată de informații și păreri sincere ale unor oameni simpli. Dacă am nevoie de vreo informație mai întâi caut acolo. Dacă vreau să aflu despre noutățile muzicale, caut pe un blog sau dacă vreau să vad ce noi tehnologii au apărut caut un blog de IT. Înțelegi? Blogosfera este pentru mine o enciclopedie care nu se mai termină niciodată.
- Băi să știi că ești tare! Bine sunt puțin amețit de la miedul asta că altfel nu te complimentam eu chiar așa. Dar uite că mă bucur că mi-ai deschis și mie mintea așa. Eu nu aflasem de partea asta a Internetului.
- Mă mir...că de obicei tu le știi pe toate!
- Da mă bine că ești tu deștept, blogger-ule care ești!

Acest articol a fost scris pentru etapa nr 19 din concursul Superblog

3 comentarii: