10 noiembrie 2010

Responsabilitatea Toyota

După cum știți Toyota este o companie multinațională care se respectă, iar ca orice companie care se respectă a implementat o politică CSR ( Responsabilitate Socială a Corporațiilor). Acum nu-i mai rămâne de făcut decât să poarte o discuție serioasă cu Societatea, să vadă de ce anume are aceasta nevoie.

Foarte hotărâtă și pornită spre succes, Toyota bate puternic la ușa Societății. Primitoare cum o știm, aceasta o invită înăuntru și o servește cu o cafea.

- Draga mea prietenă (începe Toyota)..pentru că îți port un mare respect vreau să-ți propun un parteneriat de lungă durată. M-am gândit să dezvolt mai multe activitați care să ajute la dezvoltarea ta. După cum bine știi, deja am creat două tipuri de automobile hibride, Prius și Auris care folosesc motor electric în combinație cu motor clasic, acest lucru reducând semnificativ atacurile cu gaze toxice împotriva căsuței tale, Mediul.

- Da...sunt la curent cu acest proiect și vreau să-ți spun că te admir mult pentru ceea ce încerci să faci pentru chiriașii mei care, nu știu unde s-ar duce dacă ar rămâne fără Mediu. Însă...ce ai tu de câștigat din asta?

- Păi, în primul și în primul rând, chiriașii tăi sunt totodată clienții mei și, știi cum e vorba...clientul nostru, stăpânul nostru, iar un client mulțumit vine și a doua oară și își aduce și prietenii. Cu alte cuvinte, prin CSR, cu siguranță voi avea o cifră de afaceri pozitivă, voi câștiga respectul oamenilor și voi putea interacționa mai bine cu comunitatea, toate acestea aducând o creștere a reputației mele. Ah...și nu în ultimul rând, Mediul este și casa mea...trebuie să o apăr și eu cum pot.

- Acum înțeleg...îmi propui un parteneriat din care amândoi avem de câștigat! Sună foarte bine! Mă bag mai ales că în prezent mulți dintre chiriașii mei au uitat să-și mai apere casa! Ce trebuie să fac?

- Tu trebuie să faci cel mai ușor lucru! Sarcina ta este să-ți pui imaginația la treabă, să te gândești de ce ai avea nevoie și ce proiecte în acest sens ai vrea să vezi în viitorul apropiat! Deci? De ce ai nevoie?

- Nimic mai simplu! Deja m-am gândit și știu ce vreau de la tine!

În primul rând vreau să nu te oprești din dezvoltarea automobilelor ecologice pentru că acestea sunt ca o rază caldă de soare atât pentru sănătatea comunitatății cât și pentru Mediul înconjurător.

De asemenea, pentru că întotdeauna am vrut binele oaspeților mei, m-am gândit la câteva moduri în care i-ai putea ajuta. Pentru că m-am săturat să mă uit la știri în care văd atâtea catastrofe în care oamenii își pierd viața pentru că mașina lor a luat-o razna. De aceea, propun să verifici mașinile de câte ori trebuie până te convingi că acestea nu prezintă niciun risc, merg așa cum trebuie, își apără șoferul la nevoie și îi oferă tot ceea ce are nevoie.

Pentru că știu că mașinile pe care le fabrici sunt ca și copii tăi, și ca orice părinte, nu îți dorești să le vezi cum își rup suspensiile în gropile astea fără fund care se găsesc la tot pasul, mă gândesc că ar fi bine să investești în repararea și construirea drumurilor pentru că fără un drum bine făcut, nu te poți bucura de mașina ta. Cred că dacă ai face acest lucru, oamenii ți-ar fi mai mult decât recunoscători.

După cum știi, nu toți oamenii s-au născut șoferi. Unii dintre ei înțeleg faptul că nu au ce căuta la volan dar alții se ambiționează să reușească. Școala de șoferi pune bazele șofatului, iar o dată ce ai luat carnetul te lasă de izbeliște considerând că acum ești capabil să ieși în trafic. Ei bine...mulți oameni se confruntă cu teama și după ce teoretic devin apți să conducă. De aceea, mă gândeam că ai putea să faci o campanie pentru acești bobocei ai traficului. Cu alte cuvinte, ai putea să închiriezi un spațiu pe care să faci un fel de poligon în care oamenii să vină să conducă până prind încredere în ei. Acest lucru cred că ar scade semnificativ blocarea intersecțiilor și chiar ar putea duce la evitarea accidentelor.

De altfel, studiile arată că în majoritatea accidentelor sunt implicați tinerii. Și tu ai fost tânără și știi cum e cu viteza. Tinerii nu sunt prea responsabili și nici nu au o educație rutieră foarte bine pusă la punct. De aceea, mă gândeam că niște campanii de informare cu privire la educația rutieră în școli și licee ar fi mai mult decât bine venite.

O altă modalitate de responsabilitate socială ar fi ca tu să stabilești un mic procent din vânzări pentru a-l dona către oamenii nevoiași, dar și pentru tinerii talentați care își doresc să participe la campionate de Raliuri sau chiar la Formula 1 dar nu au această posibilitate.

- Măi eu știu că tu ții foarte mult la comunitatea de oameni, dar la casa ta nu te gândești deloc? Până acum ai adus doar propuneri pentru ei, însă mai gândește-te și la tine!

- Păi de asta te-ai ocupat tu când ai promovat automobilele hibride însă, dacă insiști să propun un proiect și pentru Mediu mă gândesc să implementezi „ Ziua Mediului”. Astfel, în această zi pe care te las pe tine să o alegi, toate benzinăriile trebuie închise, iar oamenii să își lase automobilul să se odihnească în parcare. Însă cu ce să se deplaseze totuși? Deoarece România se afla în top 10 al oamenilor supraponderali, mă gândeam să creezi mașini cu pedale marca Toyota. Designul lor nu trebuie să se asemene cu cel al unei biciclete pentru că de-astea avem și nu le folosim. Mă gândeam să păstrezi cadrul unei biciclete dar pe care să o îmbraci astfel încât să pară o mașinuță în miniatură. Astfel, putem încuraja oamenii să renunțe măcar pentru o zi la mașina lor și să facă puțin sport plimbându-se cu mașina cu pedale. În acest fel, împușcăm doi iepuri dintr-o lovitură..protejăm și Mediul înconjurător și îi scoatem și pe oameni din monotonia de zi cu zi.

- Foarte bune ideile tale! Mă bucur că am ales să fiu responsabilă pentru acțiunile mele asupra ta și să dezvolt acestă strategie. Sunt sigură că dacă aș pune în practică doar câteva dintre aceste idei ale tale, aș deveni mult mai populară iar oamenii vor căpăta încredere în mine și se vor îndrepta spre produsele mele. Îți mulțumesc pentru acestă prietenie draga mea Societate!

- Ba nu...eu îți mulțumesc că te gândești la mine și la bunăstarea oamenilor!


Acest articol participă la etapa 26 din cadrul concursului Superblog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu