18 noiembrie 2010

Viitorul tridimensional

Noi oamenii, suntem adepții senzațiilor tari. Astăzi este pentru noi o aventură prin care ne împingem realitatea acolo unde ieri, credeam că este loc doar de imaginație. Avem multe dovezi care arată înclinația noastră spre mai mult. Faptul că am ajuns pe lună și am făcut pași importanți către descoperirea noastră și a lumii în care trăim arată faptul că ceea ce mintea omului poate concepe și crede, poate realiza (Napoleon Hill).

Nu vreau să vorbesc despre toate invențiile omenirii pentru că pentru asta mi-ar trebui probabil cel puțin 2 vieți. De aceea, în acest articol o să mă refer strict la tehnologia 3D și cum ne va influența ea în viitor. Pentru că nu sunt o mare cunoscătoare a acestui domeniu, am apelat la vastele cunoștiințe ale Google-ului.

În primul rând, să vă spun câteva cuvinte despre principiul de funcționare al imaginii 3D. Astfel, imaginile 3D funcționează asemenea ochilor umani, al vederii umane. Cu alte cuvinte, imaginea este prelucrată de două camere, din unghiuri diferite, lucru care permite localizarea obiectelor în spațiu, determinând senzația de spațialitate. În prezent însă, poți vedea aceste imagini 3D cu ajutorul unor ochelari speciali care îți permit să vezi cu ochiul stâng ceea ce vede camera din stânga și cu ochiul drept ceea ce vede cealaltă cameră.
Însă, am aflat că tehnologia 3D nu este o noutate așa cum cred cei mai mulți dintre oameni. 3D-ul a fost descoperit la inceputul secolului al XX-lea, dar din cauza costurilor prea mari tehnologia a fost parasita in sertarele realizatorilor de film. Bineînțeles, prezentul a devenit fantezia trecutului, tehnologia 3D avansând cu rapiditate.

Un pas important în evoluția tehnologiei 3d, l-a făcut AMD prin lansarea noii serii de plăci grafice AMD RADEON 6000. Din această serie, se remarcă în mod special placa video AMD Radeon™ HD 6870, care, prin componentele sale performante, are puterea de a reda realitatea așa cum este ea.

Cum va arăta viitorul tehnologiei 3D?

Păi având în vedere că, AMD are planuri mari cu privire la îmbunătățirea acestui domeniu, putem anticipa faptul că extinderea acestui concept va avea consecințe irevocabile asupra modului în care omul experimenteaza domeniul divertismentului. Cu alte cuvinte, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, oamenii vor renunța la televizoarele, pe care astăzi le considerăm normale și se vor îndrepta spre televizoarele 3D. Din acest motiv, oamenii de știință vor pierde nopțile pentru a îmbunătăți din ce în ce mai mult această tehnologie. Astfel, probabil vor ajunge să descopere niște modalități prin care putem vedea 3D fără ochelari speciali.

Pentru că oamenii petrec foarte mult timp în fața televizorului, iar studiile arată că 3D-ul în exces poate afecta vederea, domeniul oftalmologic va fi revoluționat. Probabil se oamenii nu vor mai cumpăra ochelari de vedere doar cu protecție împotriva calculatorului ci și împotriva imaginilor tridimensionale. 

Însă, ramura oftalmologică nu va fi singura revoluționată de această tehnologie 3D. Întreaga medicină „va privi” 3D. Consider că, marile companii IT se vor bate să lanseze pe piață cele mai tari sisteme care le vor permite doctorilor să descopere corpul uman în toată splendoarea lui.

De asemenea, tehnologia 3D va fi de un real folos astronomilor care vor putea studia Universul prin intermediul unor imagini extrem de reale.

Nu în ultimul rând, tehnologia 3D se va dezvolta astfel încât să ușureze viața oamenilor de afaceri care în prezent se plimbă dintr-un colț al lumii în altul pentru a participa la diverse conferințe. În viitor, toate sălile de conferință vor fi dotate cu ecrane imense prin care oamenii de afaceri se pot teleporta virtual prin intermediul imaginilor holografice. Bineînțeles, imaginile holografice vor apărea și în domeniul televiziunii, fapt pentru care, divertismentul va căpăta dimensiuni din ce în ce mai profunde. Cu alte cuvinte, imaginile 3D se vor dezvolta atât de mult încât se vor trasforma în imagini holografice. Astfel, în viitor, televizoarele 3D vor fi niște televizoare obișnuite, iar televizoarele cu imagini holografice vor ajunge pe lista de dorințe a fiecărei persoane.

Cu alte cuvinte, tehnologia 3D încearcâ să revoluționeze mai devreme sau mai târziu toate domeniile vieții unui om, încercând să-i ușureze existența din ce în ce mai mult. Dacă astăzi am ajuns să colorăm unghiile în 3D și să ne îmbrăcăm de asemenea cu haine având imprimeuri tridimensionale, probabil mâine...vom avea totul 3D.
Acest articol participă la etapa nr. 33 din concursul Superblog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu