28 noiembrie 2010

Un hobby plătit

Trăim într-o lume cu posibilități nelimitate. La tot pasul suntem nevoiți să facem alegeri și să luăm decizii, unele bune, altele care ne dau de gândit.

Tema pe care vreau să o dezbat în cadrul acestui articol este aceea a transformării blogului personal într-o afacere, propusă de către echipa Hostway, în cadrul concursului Superblog.

Până nu demult, făceam parte din grupul persoanelor care habar nu aveau de importanța Internetului. Pentru mine, Internetul se rezuma doar la Google. Acum probabil vă gândiți „A trăit oare în sălbăticie?” :)), însă asta este adevărul. Sunt foarte multe persoane, la ora actuală care nu știu câte oportunități îți poate oferi Internetul.

Unul dintre principiile după care eu mă ghidez este acela că, un om ar trebui să profite de fiecare oportunitate care i se ivește. Mergând pe premisa asta, sentimentul de „cum ar fi fost dacă...” dispare cu desăvârșire. Urăsc sentimentul de regret, și de aceea încerc, pe cât posibil să-l evit. Astfel, aflând de la o prietenă despre blogosferă, mi-am zis „Hai s-o fac și pe asta! Ce am de pierdut?”. Cu alte cuvinte, mi-am făcut blog, nu pentru că mi-ar fi trecut prin minte că aș fi putut să scot bani din această activitate, ci pentru că mi-am dorit să fac ceva nou și să aprofundez tainele Internetului.

Cert este că m-am atașat de acest loc al meu unde pot să vorbesc fără constrângeri despre tot ce vreau eu. Astfel, blogging-ul a devenit un hobby, de care mi-e foarte drag. Scriu din pasiune și îmi place ceea ce fac. Câteodată consider că, dacă aș fi descoperit blogosfera acum vreo doi ani, când eram în febra admiterii la facultate, locul meu ar fi fost la Jurnalism, dar asta e, n-a fost să fie.

Deși mă consider încă o boboacă în ale blogosferei, am învățat atâtea lucruri într-un timp atât de scurt, încât aproape că nu-mi vine să cred. Este drept, că am stat foarte mult în fața calculatorului lucru de care nu sunt prea mândră  (pentru că nu vreau să devin unul dintre personajele „-Vai ce ninge afară!; -Dă-mi și mie link-ul” :))), însă am învățat că există și alte părți ale blogului în afară de partea cu hobby-ul.

După mult research, am aflat că îți poți transforma blogul într-o afacere destul de profitabilă, păstrându-ți în același timp și pasiunea de a scrie. Este drept că nu am ajuns încă să scot bani din blogul meu, însă dacă mi se ivește oportunitatea, voi spune „da” fără îndoială.  Bineînțeles, nu am de gând să renunț nici la partea personală în care pot să abordez orice subiect vreau, însă, din când în când, nu strică câte un articol advertorial. Probabil acum vă puneți întrebarea „Păi cum că nu prea merge să faci un advertorial în care să scrii ce vrei tu. S-ar putea să fii împotriva temei propuse, iar cei cu advertorialele vor o părere pro..pentru că în fond și la urma urmei, asta e publicitate!” Da...este adevărat...s-ar putea să fiu de cealaltă parte a baricadei, însă nimeni nu mă obligă să accept să scriu despre acel articol. Cu alte cuvinte, îmi aleg articolele care se potrivesc cu  mine și cu ceea ce eu susțin. Nu mi-a plăcut niciodată să fiu falsă, să îmi induc cititorii în eroare susținând un produse despre care știu că nu este tocmai bun, doar pentru a câștiga eu niște bani. Până la urmă, banii vin și pleacă însă cititorii rămân.

Bineînteles, sunt multe alte moduri prin care poți să-ți storci blogul de bani în afara articolelor advertoriale. Poți să devii afiliat al unei companii, poți să îți instalezi google adsense, și multe altele, însă după părerea mea articolele advertoriale sunt cele mai eficiente.

Concluzionând, pot spune că sunt unul dintre bloggerii care scriu din pasiune, însă dacă cineva mi-ar propune să scriu un articol plătit, nu aș spune nu, dacă tema pe care ar trebui să o abordez ar fi compatibilă cu principiile mele. Până la urmă, monetizarea blogului este o oportunitate enormă de care ar fi păcat să nu profiți.

Bineînțeles, care orice blogger care se respectă, mi-am format câteva obiective pe care încerc să le ating mai devreme sau mai târziu și anume:
  • să mă mult la casa mea (pe un domeniu .ro de preferat), pe care să-l monetizez cum vreau eu
  •  să ajung la un page-rank-ului de cel puțin 3, scriind articole interesante pentru cititorii mei.
  • să aprofundez din ce în ce mai mult secretele blogosferei
  • să public articole plătite și să particip la cât mai multe concursuri gen Superblog pentru că în cadrul acestora poți învăța lucruri de care habar nu aveai că te-ar putea interesa.
  • și nu în ultimul rând, îmi doresc multă inspirație pentru că fără ea, nu mă mai pot numi blogger.
Acest articol participă la concursul Superblog, etapa nr 40.

Un comentariu: